Oi
Door: Rolinka
Blijf op de hoogte en volg Rolinka
18 September 2006 | Suriname, Paramaribo
Hallo lieve allemaal!!!
Inmiddels zit ik hier 3 weken en heb ik m'n plekje bijna gevonden in het te relaxte Paramaribo!
De 1e dagen heb ik nog het hollandse tempo aangehouden, maar daarna alles op z'n Surinaams gedaan, en toch vliegen de dagen voorbij, en soms duurt het allemaal heel erg lang! Zelfs mijn sranan begint al beter te worden en mijn nederlands nu ook al slechter. Oh boi dat zal wat worden als ik ga komen naar nl.
Na een erg relaxte werkweek, alles gaat z,n gangetje met de opdracht was het weer weekend :D
Vrijdagmiddag na werktijd ik ging even geld opnement bij de bank omdat ik de stad in zou gaan en niets bij me had, toen was het nog mooi weer altijd een goed begin van je weekend natuurlijk. En mooi terrasjes weer, maar dat viel even letterlijk en figuurlijk in het water. Niet veel later REGEN echt een tropische bui zo had ik het nog niet eerder gezien, en ben ik maar wezen schuilen totdat de bui een beetje overging. Ik ben toen richting de stad gelopen om een aantal boodschappen te doen en om brieven op de post te doen. Maar de helft van de stad was onbegaanbaar en stond helemaal blank. (afwatering van sur werkt niet zo goed als die van nederland)
Nadat ik mijn boodschappen had gedaan en mijn surimiles kaart had gehaald (soort kortingskaart) kwam ik familie tegen, en zijn we nog naar een aantal winkels geweest aan de andere kant van de stad. En daar stond natuurlijk alles ook onder water; en op een gegeven moment moet je er wel doorheen, dus ja dan maar kletspootjes. Was echt indrukwekkend om zoiets te zien.
Verder had ik vrijdag avond niet veel bijzonders meer gedaan beetje bankhangen en film kijken.
Zaterdag daarintegen was een totaal andere dag, was rond 10 uur uit bed gegaan en had de bus gepakt naar de stad, kost totaal 0.30 eurocent, daar kun je niet voor rijden. Ik zou plakzegels gaan halen bij het postkantoor, maarja dat zijn schijnbaar ook ambtenaren en die werken niet op zaterdag, dus was voor niets de stad in gegaan. Dus heb ik een onmeunig grote stadstour gedaan in Paramaribo langs de synagoge, moskee, hoerenbuurten, Drugsbuurten, bakabirti, de markt waar ik granaki apra gegeten heb en andere vruchten en noten, de stad waar ik nog een boomdokter tegen ben gekomen. Ja heel vreemd allemaal, oud Suriname, waterkant en Fort Zeelandia geweest,(het verdedigingsbolwerk waar de mensen uit Bakrakondre hebben huisgehouden en en een deel van de decembermoorden heeft plaastgevonden.) tegenover en naast fort Zeelandia zijn het onafhankelijkheidsplein, presidentieel paleis en de regering (nationale asemblee) en nog wat andere ministeries.
Ija mi gado wat heb ik die dag gelopen, ook heb ik een aantal foto’s genomen die ik snel zal gaan plaatsen. Van die hele dag lopen heb ik ook nog een aardig kleurtje gekregen ook. Deze bakra wordt straks blakra haha :) Daarna naar huis gegaan en heerlijk pasta gegeten.
S’avonds nog op stap geweest. Is echt heel anders dan met nederland maar wel oergezellig. Ik was samen gegaan met Ritesh en Jayant. We hadden eerst op een terras gezeten en een heerlijke caipirinha gedronken. Daarna zijn we starzz ingegaan (locale leukste discotheek) bigi daarbinnen, en de muziek staat een stuk luider dan in Nederland, en iedereen danst daar. Muziek die ze draaien is voornamelijk R&B, HIPHOP, dj Chuckie (als je cd zet horen ze het verschil hier niet) en zelfs dj Jean, het mooiste was als de dance muziek opkomt ze blijven dansen hier. Als put your hands up for detroit gedraaid wordt gaan hier alle handen in de lucht.
En natuurlijk ben je intressant als blondje hier, kwam iemand op me af met zo’n heerlijk klef handje met de vraag kunnen wij niet ontmoeten..... creep.
Gelukkig waren mijn reddende engels bij me die hem vriendelijk afgepoeierd hebben, en de rest van de avond tegen andere gekken hebben beschermd.
Toen we naar buiten gingen staan de taxi chauffeurs zich op te dringen voor een ritje, maar we haddden zelf vervoer, rond half vijf waren we weer thuis.
Zondag, no spang relaxt nietsdoen beetje in hangmat liggen want het was echt bloedjeheet. Beetje naar internet cafe geweest op de fiets. Ze waarderen fietsers hier niet echt dus je moet goed uitkijken.
Als je op de fiets zit of in een taxi/bus zit is de chauf meer bezig met het vrouwelijk schoon op straat dan met de weg. Het is echt een uitzondering als een man hier niet naar je fluit. Oh ja en je hebt de kans dat ze dronken zijn... is heel normaal hier om een fles red label of een djogo bij je in de taxi te hebben. Je moet hier wel oppassen want in sommige gedeeltes is alles heel erg crimineel, het is dus verstandig om met een groep te gaan of met locals.
En vandaag begin ik weer met werken, en had even tijd over om dit verhaal aan jullie te vertellen... SORRY DAT HET ZO LANG IS.
Volgende keer ga ik wat vertellen over de surinaamse gewoonten hier.
Tot snel
BOSIES
Volgende keer ga ik wat vertellen over de surinaamse gewoonten hier.
Tot snel
BOSIES
18 September 2006 - 17:48
Marcia:
Hai Rolinka,
Klinkt wel goed die woning in Benies Park. Misschien kun je me iets meer info mailen? marciabesems@msn.com
Groetjes Marcia
marciabesems.waarbenjij.nu -
19 September 2006 - 08:28
Trudy:
Hai Rolinka,
Leuk om te lezen dat je het zo naar je zin hebt. Ben alleen wel benieuwd naar de foto's? Heel veel plezier nog verder en succes met je stage.
Groetjes Trudy -
19 September 2006 - 12:32
Jackie:
ha die chica!!! even een snelle groet uit friesland!! ik las net je mail..errug leuk en spannend hoor!! ik stuur binnenkort wel ff iets meer moet nu werken helaas! kan niet te laat komen geen surinaamse mentaliteit hier helaas..
groetjes en liefs jackie!!! -
20 September 2006 - 11:07
Rakesh:
He schat dus ook een tropische bui meegemaakt. Ook daar kan het water nat zijn.Een voordeel het is niet zo koud als hier
En wat een mooie fotos zijn dat allemaal.Ben benieuw wat je dit keer zal meemaken.
Kusjes van Rakesh -
25 September 2006 - 19:27
Trienke:
Nou niet te lui worden hoor Rolinka, maar ik gun je van harte een relaxte stage en je hebt al veel cultuur opgesnoven , mooie foto's.
Succes met je stage-opdrachten en tot het volgende bericht. Wel humor en toch triest eigenlijk van het waarschuwingsbord van de koelkast.Het bellen is er nog niet van gekomen , heb je nog te goed. Gr Trienke en de Meijers -
26 September 2006 - 10:41
Anneke:
zo je maakt echt heel wat mee daar!ongeloofelijk van die regen. dat kunnen we ons hier niet voorstellen.dus je kunt er wel leuk op stap? zijn ritesh en jayant broers of collega's en of vrienden van je vriend? nou meid werkse en succes. binnenkort even bellen? groetjes x annie, otterdomme! -
26 September 2006 - 12:28
Erica:
Gaat het nog goed daar met je? Leuk om die foto's te zien, dat gaan wij ook bekijken neem ik aan?!Ik geloof dat ik snel moet komen, anders spreek je straks helemaal geen nederlands meer, en dat kan natuurlijk niet! Heb deze week geen tijd om te msn'en, want moet elke avond mn afroeiploegje coachen..:( Nou ja, werkze maar weer hè!
Kusje Erica -
26 September 2006 - 19:37
Pa En Ma:
leuke fotos moeten maar vlug boeken kunnen wij ook daar ook eens in de regen staan