Feitjes van Suriname
Door: Rolinka
Blijf op de hoogte en volg Rolinka
27 September 2006 | Suriname, Paramaribo
Zal ik jullie even wat kennis doorgeven daar
Paramaribo is de hoofdstad van Suriname (joh echt) en er wonen zo'n 250.000 mensen, en het land is 4.5x groter als NL. In totaal zijn er 440.000 inwoners. Het is hier een drukke bedoeling. De bevolking is hier bijzonder opmerkelijk.
Zo waan je je het ene moment in India, dan weer in Zuid-Afrika, natuurlijk lopen er nog wat verdwaalde Europeanen rond en als je bij de Chinese supermarkt je boodschappen haalt ben je de kluts een beetje kwijt. Met zoveel verschillende culturen is Suriname een echte multiculturele samenleving.
Zo geloven ze hier in de werking van de natuur en de geesten. Winti is de geneeswijze en spirituele stroming die in Surinaamse gemeenschap bekend is. Hierbij wordt gebruik gemaakt van de krachten van geesten en goden om mensen van ziekten te genezen of ze af te helpen van voortdurende tegenslag. Voor veel Afro-Surinamers maakt Winti deel uit van hun cultuur. Bij ziekte handelen ze volgens de Winticultuur en raadplegen een Winitigenezer (bonuman).
Centraal staat het geloof in bovennatuurlijke wezens, die bezit kunnen nemen van een mens en zijn bewustzijn uitschakelen. Vervolgens kunnen zij allerlei zaken openbaren en ook ziekten genezen of veroorzaken.Een Winti-pre is een rituele dansavond ter gelegenheid van de halfgoden en goden, de winti's. Tijdens een dergelijke dans raken de dansers in trance en nemen de geesten bezit van hun lichaam. Deze ceremonie is onderdeel van Winti, een animistisch geloof wat vooral leeft onder Surinaamse bosnegers.
Bekende Surinamers
Wilhelmina Rijburg alias Maxi Linder (1902-1981):
Suriname's beroemdste prostituee Maxi Linder (een dochter van een bevrijde slaaf), was schaamteloos, welbespraakt, extravagant en onzelfzuchtig. Nederlandse Zeelieden en soldaten noemden haar liefkozend de`Zwarte Koningin van de West'. Zij zou met de opbrengst van haar werk diverse mensen financieel hebben ondersteund en ook de opleiding in Europa van vele kansarme Surinaamse jonge mannen, die later hoge posten in de samenleving bekleedden, hebben betaald. Zij heeft er geen enkele blijk van waardering voor teruggekregen. De laatste jaren van haar leven bracht zij in eenzaamheid met haar vele honden door.
Nu wat vrolijkers
Drinkgedrag: Alcoholic party ;)
Hier kennen ze verschillende soorten alcohol
Zo heb je Marienburg rum, in de volksmond ook wel palm genoemd. Deze rum heeft een alcoholpercentage van 90% (heb al gedronken errug sterk)
Zo hebben ze ook Parbo bier das n’a biri, is hetzelfde als Amstel bier van Nederland.
Zo kun je in de casino’s de hele avond gratis eten, roken en drinken zolang je maar speelt :D en de inzet is maar 1 srd 0.30 eurocent.
Muziek is bijna hetzelfde als in Nl en gelukkig kennen ze hier ook ROBBIE WILLIAMS!!!
Oke nu weer even normaal
Politie: Skowtu
Sportschoenen: Pata
Huis: Oso
Aapsoort: Keskesi
Zo zijn er meer woorden, maar ga jullie niet alles vertellen moet tenslotte ook een beetje hier blijven. Volgende keer weer over mij
Daaaaaaaag mi gudu's
Bekende Surinamers
Wilhelmina Rijburg alias Maxi Linder (1902-1981):
Nu wat vrolijkers
Drinkgedrag: Alcoholic party ;)
Hier kennen ze verschillende soorten alcohol
Aapsoort: Keskesi
Daaaaaaaag mi gudu's
27 September 2006 - 21:24
Rakesh:
Nou schat ik zie dat je de geschiedenis van suriname bent ingedoken. Ook ken je al veel woorden in het negerengels. Nu nog ff doorgaan dan kan je straks als ook nog zinnen maken. Dus blijven oefenen(hahaha)dan ben ik er over een paar weken om je te overhoren.Tang boen dan in sranang.XXXXXXXXXXXXX Rakesh -
27 September 2006 - 22:16
ROLINKA:
Hey Lief
Ik ben blij dat je snel op mijn berichten reageerd en snel bij me komt in Sur.
nog maar een paar weekjes wachten.
tot snel -
28 September 2006 - 07:40
Roxanne:
Heey!! Alles goed? Met mij prima.
Hele geruststelling dat Robbie daar ook bekend is!! Poeh.. ;)
Is er niet nog een plaatsje voor mij vrij?? T klinkt allemaal vet leuk!
Vooral de casino ook haha :D
Have fun!!
Kus -
28 September 2006 - 20:50
Karin:
Hoi Rolinka,
Wat leuk, zo'n mailtje! Natuurlijk kende ik het al, maar altijd leuk om weer te lezen.
Even over Maxi Linder: heb een boek over haar, het is geschreven door Clark Accord en het heet Koningin van Paramaribo. Erg mooi boek, dat precies verteld wat jij hebt samengevat. Ik heb het daar gekocht, bij de boekhandel, hoe heet ie ook weer....VACO! In de DOmineestraat of Zwartehovenbrustraat.
Nou, nog heel veel plezier daar en ik wacht vol afwachting op je volgende bericht vanuit Su!
Groetjes Karin -
22 Maart 2007 - 21:50
Surinaamse:
Aardappel is ook gewoon Aardappel, Auto is ook gewoon Aardappel....ik ben van suriname en thuis gebruik k gewoon het woord aardappel en auto en huis etc;) sommige woorden verschillen wel zoals lemmetje en soepgroenten maar Ptata en wagi zijn Surinaams...dus wel de goede info geven aub.....
doeidoei van een echte Suri -
23 Maart 2007 - 17:16
Re Surinaamse:
als je goed gelezen hebt staat er van nl naar surinaams de vertaling om het voor de mensen in nl een beetje duidelijk te maken!
had je soms niets beters te doen, en dan helemaal laf dat je je naam er niet bij zet b-tje jammer -
21 Oktober 2007 - 16:02
Lies:
90 % palm heeft toch een afgodische lading?