Singing with the birds - Reisverslag uit Paramaribo, Suriname van Rolinka Jong - WaarBenJij.nu Singing with the birds - Reisverslag uit Paramaribo, Suriname van Rolinka Jong - WaarBenJij.nu

Singing with the birds

Door: Rolinka

Blijf op de hoogte en volg Rolinka

14 Maart 2007 | Suriname, Paramaribo

Een tijd geleden had ik nog beloofd om wat te vertellen over mannen en hun zangvogeltjes.

Aangezien ik het alweer bijna vergeten was, en nu ziek op mijn bed lig terwijl ik dit typ (ma 12-03) heb ik even tijd om hier een kort verhaaltje van te maken.
Ben nu gelukkig weer beter!

Wat veel opvalt in Suriname zijn mannen met een vogelkooitje inclusief vogel aan hun hand, op de brom, in de bus, auto, boot or whatever.
Dat zijn zangvogeltjes.
Je hebt verschillende soorten vogels namelijk: de rowtie, twa twa en picolet.
Op zondagochtend tussen 6 en 7, weer of geen weer komen alle vogeltjes dudes uit heel Suriname naar het Onafhankelijkheidsplein om daar hun vogel te zetten en te laten zingen.
Er worden zelfs wedstrijdjes gedaan (onderling of per groep) welke vogel beter is dan de ander.

En als je vogel goed zingt dan is ie veel geld waard, en Surinamers zijn gek op veel geld.
Het vogeltje wordt ook echt gezien als familielid, en de kooi wordt dagelijks verschoond en het beestje krijgt genoeg voer, en in sommige gevallen ook een naam.

Het is echt een sport hier in Suriname, echt ongelovelijk, snap jij het?
Maar om die vogeltjes dus te laten wennen aan alle geluiden en geuren, zodat ze niet ineens ophouden met zingen, (denk dat dan de birdy in de soep eindigd) gaan de vogeltjes samen met de baas op stap.

De vogeltjes gaan daarom mee op straat, de winkel, bus, zelfs naar het werk, zo nu en dan zijn er ook een aantal op Torarica.

Wij hebben ook een picolet thuis in een kooitje, maar we hebben silent nog nooit meegenomen naar het plein. Simpelweg omdat we zondagochtend pas rond een uur of 7/8 thuiskomen van Starzz, en je kunt dat beest natuurlijk niet meenemen naar een discotheek. Dus dat en dan nog wat Silent zingt ook niet!

Hopende u allen hier genoeg mee geinformeerd te hebben

• 14 Maart 2007 - 18:12

Pa En Ma:

jullie kunnen zaterdagavond silent mee nemen naar starzz mischien leert hij daar de samba en kunnen jullie zondagmorgen gelijk door naar het onafhankelijksplein met silent jullie zijn dan toch in de buurt
    groetjes pa en ma

• 14 Maart 2007 - 18:36

Evelien:

Hee rolinka!
    Hoe is het met je?
    Leuk verhaal weer ;)
    Tot wanneer blijf je daar eigenlijk?
    Liefs

• 14 Maart 2007 - 21:50

Marije:

Hee Rolinka, goed dat je je nu weer beter voelt! Ziek zijn is maar niks en al helemaal niet als het zo super warm is! ;) Wat een super grappig verhaal van die vogeltjes, en begrijp ook gelijk de naam van julie picolet, als deze maar niet in de pan verdwijnt! ;) En over dat snowshoe-en, & of ik spierpijn had niet te geloven haha..'t is pas sinds vandaag weer helemaal over! :D Sinds zondag dus best wel ernstig! Hoop dat je Silent misschien toch nog wat zanglessen kan gaan geven!
    Werkse weer!!

• 15 Maart 2007 - 12:47

Guus:

Heey Rolinka, je ozu silent juist wle mee moeten nemen naar Starzz, genoeg geurtjes om aan te wennen en een vogel die "put your hands up for detroit" kan fluiten wint vast menig wedstrijd.

• 16 Maart 2007 - 21:48

Trienke:

Nou ja toch maar veel oefenen met je picolet, en misschien moeten jullie een anderen naam verzinnen zodat hij die naam eer aan doet.Succes alvast. En fijjn dat je weer beter bent.
    de meijers

• 16 Maart 2007 - 21:51

Trienke:

Oeps , nog vergeten te melden niet dat vanuit de mbo-verpleegkunde opleidingopleiding geen stage kan gelopen in Suriname, dus geen potentiele huurders helaas

• 21 Maart 2007 - 13:04

Céline:

HOI HOE GAAT HET

MeT ONS GAAT HET GOED
    de school fotos zijn weer ge maakt
    gr van Céline

• 28 Maart 2007 - 20:05