Fa a e go? - Reisverslag uit Paramaribo, Suriname van Rolinka Jong - WaarBenJij.nu Fa a e go? - Reisverslag uit Paramaribo, Suriname van Rolinka Jong - WaarBenJij.nu

Fa a e go?

Door: Rolinka

Blijf op de hoogte en volg Rolinka

14 Oktober 2006 | Suriname, Paramaribo

Hey Celine gefeliciteerd met je verjaardag, ik zal je nog bellen zondag vond je de kaart leuk???

Mi boriman (ik kok) de afgelopen aantal dagen. Heb genoten van mijn periode in de keuken.
Hele leuke en lieve collega’s die me gaan missen als straks naar de pastry ga. En anders moet ik gewoon vaak langskomen :)
Ik weet nu een beetje hoe ik pom, pastei, pepersaus, garnalen, moksi aleysi kan bori.
En het leukste is mijn vingers zitten er nog aan. En ik heb meer woorden Sranan geleerd.
De eerste dag in de keuken mocht ik meteen achter de kachel. En het eten bereiden voor de verschillende afdelingen. Daarna heb ik een aantal dagen in de koude keuken gestaan, en meegeholpen met voorbereiden van groenten (vooral veel kouseband, uien, aardappelen) en garnalen (op 1 dag 6 kilo garnalen schoonmaken) zoute vis pluizen echt vies werk, en verschillende soorten salades gemaakt p.s de kaas van hier komt van Drachten echt bizar.
Ook mocht ik een dagje meelopen in de coffeeshop, dit was echt leuk om te doen.De andere 3 dagen was ik een beetje allround boriman.
Zo mocht ik meehelpen bij het ontbijt, bijvullen en pancakes bakken. Zelfstandig dingen regelen, snacks maken, salades maken, atjar maken, voorbereiding voor de Indische bbq
(Benny en Gepke ook iets voor jullie?? ik kan nu ook gado gado, en atjar maken)
De tweede dag moest ik weer meehelpen bij het ontbijt. Tegen het einde van ontbijt stappen twee heren het restaurant binnen, en begroeten, en geven een hand aan mij en mijn collega. Blijkt dit dus de oud president van Suriname John Wijdenbosch te zijn. SANG!!!
Hij vraagt aan mij twee omeletten, dus hadden we die ff gefixed, en naar de tafel gebracht.
Kreeg later een compliment dat het omeletje de lekkerste was die ze ooit gegeten hadden beter.. Hiermee heb ik dus ook mijn eerste V.I.S ontmoet Very Important Surinamer.

Torarica was deze week het zwaarst bewaakte gebouw in Suriname, dit doordat er een internationaal anti drugsconferentie in Torarica werd gehouden. Dus dat betekende extra beveiliging in en om het hotel. Ik kom op woensdag doodleuk bij de poort zie ik ineens 3 van die enorme grote security mensen. Type bodybuilder/uitsmijter discotheek met een norse blik waar je gewoon echt bang van wordt. En overal waar je keek waren er van die mannen, de een nog zwaarder bewapend dan de ander. En mijn collega’s maar grappen maken; ze komen je halen, heb je soms je verblijfsvergunning nog niet aangevraagd. Achteraf hoefde ik nergens bang voor te zijn, dit bleken ook weer typische Surinamers te zijn die terwijl ze in functie zijn alsnog naar je fluiten en dat er dan toch nog een lachje van hun norse gezicht afkan.

Verder mi no sabi en ga ik lekker van mijn weekend genieten. Ga vanavond naar een optreden van Ritesh en Jayant bij een Hindostaans feest, en daarna afterparty doen in Starzz.

Brasa en Bosies

• 14 Oktober 2006 - 21:02

Eddy:

HEy Rolinka,volgens mij heb je het wel naar je zin daar he??
    Kan je geen ongelijk geven!Wij hebbben het ook heeeeel erg leuk gehad in Indonesie,heb heimwee!!!!!!!
    Groetjes Eddy en Erika

• 14 Oktober 2006 - 22:05

Rakesh:

Toe maar weer een bekende van Suriname ontmoet.Het schijnt dat je het heel erg leuk hebt gevonden in de keuken en dat je al nieuwe gerechten kan koken.Kun je eeen keer koken dat ik het kan proeven.Lijkt mij heeerlijk.Je surinaams gaat ook goed xie ik.Je boekt behoorlijk veel vootuitgang.Over enige tijd ben ik er ook en dan gaan we de rest van suriname xien.Nou schat ik ga nu slapen .Heb net 12 uren gewerkt.Dikke kus van Rakesh

• 15 Oktober 2006 - 18:17

Erica:

Wat een leuke verhalen allemaal! Ben blij voor je dat je je vingers nog hebt!maar dat kan natuurlijk niet bij die atjar..staat geen tht datum op en alles!:) Dat is niet HACCP!:)
    kusje, zusje

• 15 Oktober 2006 - 19:55

Judith:

Hoi Rolinka,

Kun je me even je telefoonnummer doorgeven dan kunnen we een keer afspreken.Mail het me maar.
    Gr Judith Kerckhoffs